Bezglutenowe łazanki wigilijne

środa, 25 grudnia 2013


Łazanki na stole Wigilijnym to w naszym domu długa tradycja. Od lat tuż przed świętami przygotowywała je babcia :) Kiedy zabrakło jej między nami - ja przejęłam tradycję, zamieniając przepis na bezglutenowy. 


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki bezglutenowej - u mnie ta marki Moncana
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie
  • + do podsypania
  • ciepła woda
(jeśli chcecie zrobić zwykłe łazanki, to użyjcie 500 g mąki pszennej typu 450)

Składniki na masę makową:
  • 2 szklanki maku (ok. 280g)
  • 2 łyżki cukier lub zamiennik: erytrytol, stewia - to co lubicie
  • 4 łyżki miodu (można zamienić na słodzik)
opcjonalnie:
  • 100 g rodzynek
  • kandyzowana skórka z pomarańczy 

Możecie też kupić gotową masę makową, sprawdźcie tylko jej skład, często zawiera gluten.


Do dzieła:
Masa makowa: dwie opcje przygotowania:
  1. opcja: wsypujemy mak do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 4 godzin lub zostawiamy go na całą noc. 
  2. opcja: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 30-40 minut co pewien czas mieszając
Kiedy mak jest gotowy - odcedzamy go, mieszamy ze cukrem lub jego zamiennikiem (nie dodajemy miodu) i mielimy przez maszynkę do mięsa 3 razy. Najlepiej na drobnych, makowych oczkach. 

Miód mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie wlewamy do zmielonego maku i dokładnie mieszamy. Jeśli miód jest zbrylony, dodajcie do niego odrobinę ciepłej wody.


Ciasto:
  1. na dużej stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim zakłębienie i wlewamy odrobinę ciepłej wody. 
  2. Zagniatamy ciasto, dolewając wody w zależności od potrzeby - ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się zbytnio do dłoni
  3. Ciasto wałkujemy na cienki, max. 0,5 cm placek i wycinamy łazanki - tardycyjnie moja babcia cięła ciasto w 2 cm poziome pasy, a potem pod kątem wycinała z nich romby. Ja, jeśli mam czas, foremką wycinam z ciasta małe gwiazdeczki.
  4. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i MAŁYMI PORCJAMI wrzucamy łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :)
  5. Gotujemy, aż ciasto zmięknie.
  6. W garnku powinno zostać tyle wody, aby tylko przykryć łazanki. Jeśli jest jej dużo więcej - odlewamy, ale nie do zera.
  7.  Do łazanek dodajemy masę makową i gotujemy przez kilka minut, stale mieszając. Łazanki powinny być gęste, lepkie i wilgotne. Smacznego! :)



3 komentarze

  1. cudowny pomysł, by łazanki zrobić w kształcie gwiazdeczek.
    pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie jesteś kreatywną osobą ! gwiezdne łazanki no rewelacja !

    OdpowiedzUsuń