Łazanki na stole Wigilijnym to w naszym domu długa tradycja. Od lat tuż przed świętami przygotowywała je babcia :) Kiedy zabrakło jej między nami - ja przejęłam tradycję, zamieniając przepis na bezglutenowy.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki bezglutenowej - u mnie ta marki Moncana
z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie - + do podsypania
- ciepła woda
(jeśli chcecie zrobić zwykłe łazanki, to użyjcie 500 g mąki pszennej typu 450)
Składniki na masę makową:
- 2 szklanki maku (ok. 280g)
- 2 łyżki cukier lub zamiennik: erytrytol, stewia - to co lubicie
- 4 łyżki miodu (można zamienić na słodzik)
- 100 g rodzynek
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Możecie też kupić gotową masę makową, sprawdźcie tylko jej skład, często zawiera gluten.
Masa makowa: dwie opcje przygotowania:
- opcja: wsypujemy mak do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 4 godzin lub zostawiamy go na całą noc.
- opcja: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 30-40 minut co pewien czas mieszając
Miód mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie wlewamy do zmielonego maku i dokładnie mieszamy. Jeśli miód jest zbrylony, dodajcie do niego odrobinę ciepłej wody.
Ciasto:
- na dużej stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim zakłębienie i wlewamy odrobinę ciepłej wody.
- Zagniatamy ciasto, dolewając wody w zależności od potrzeby - ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się zbytnio do dłoni
- Ciasto wałkujemy na cienki, max. 0,5 cm placek i wycinamy łazanki - tardycyjnie moja babcia cięła ciasto w 2 cm poziome pasy, a potem pod kątem wycinała z nich romby. Ja, jeśli mam czas, foremką wycinam z ciasta małe gwiazdeczki.
- W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i MAŁYMI PORCJAMI wrzucamy łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :)
- Gotujemy, aż ciasto zmięknie.
- W garnku powinno zostać tyle wody, aby tylko przykryć łazanki. Jeśli jest jej dużo więcej - odlewamy, ale nie do zera.
- Do łazanek dodajemy masę makową i gotujemy przez kilka minut, stale mieszając. Łazanki powinny być gęste, lepkie i wilgotne. Smacznego! :)






cudowny pomysł, by łazanki zrobić w kształcie gwiazdeczek.
OdpowiedzUsuńpysznie!
Niesamowicie jesteś kreatywną osobą ! gwiezdne łazanki no rewelacja !
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Trochę magii w kuchni nie zaszkodzi:))
Usuń