Krem czosnkowy na pieczonych warzywach

sobota, 7 listopada 2020

 

W czasach, kiedy wilgotna jesienna mgła spowija świat, a szare godziny zlewają się w jedną - nic tak nie koi duszy jak #comfordfood. No i wino, wiadomo... A więc nalejcie sobie kieliszek ulubionego wina i zabierzcie się do przygotowania kremu czosnkowego na pieczonych warzywach, w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

 

Pieczone warzywa to idealna baza do każdego kremu, nadają mu tekstury i wspaniałej głębi smaku. Nie obawiajcie się tu czosnku, jest delikatny i aromatyczny, a krem sprawdzi się nawet na rendez vous, bo zawarta w nim allicyna to naturalny afrodyzjak!

 

Przepis, który dziś Wam polecam jest ultra prosty i właściwie robi się sam.


Składniki na 4-6 porcji:

do pieczenia:

  • 4 marchewki
  • 3 białych cebul
  • 0,5 główki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • oliwa

do gotowania:

  • 3 białe cebule
  • 0,5 główki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • garstka ziela angielskiego
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego - jeśli dacie bezglutenowy, danie będzie 100% gluten free 

dodatki:

  • wędzony twaróg lub wędzone tofu
  • sezam i koperek do posypania
  • kilka kropli oleju sezamowego (pychaaa!)


Do dzieła:

Pokrojone warzywa (do pieczenia) wymieszane z posiekanym rozmarynem i odrobiną oliwy wrzucamy na blachę i pieczemy w 200'C, aż się zarumienią. Nie muszą być super miękkie. Po wyjęciu z pieca warzywa lądują w dużym garnku ze składnikami z listy "do gotowania". Możecie dodać bulion warzywny lub po prostu zalać wszystko wodą, tak by przykryć warzywa. Im mniej bulionu/wody, tym krem będzie gęstszy. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Ostatni krok to zblendowanie wszystkiego na gładki krem i podanie z dodatkiem wędzonego twarogu lub tofu, kilkoma kroplami oleju sezamowego i koperku. Gotowe! :)

 

Mnie najbardziej smakuje taki bardzo gorący! 

 


 #vege #glutenfree #bezglutenu #wegański

1 komentarz