Kruche maślane ciastka bez glutenu

środa, 9 grudnia 2015



Dziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;)

Składniki:
  •  250g mąki bezglutenowej - u mnie ta mąka marki Moncana 
    z kodem KAROLA10 macie 10% rabatu na wszystko w ich sklepie 
  • 100g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki
Do dzieła:
  1. Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. 
  2. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30 min do zamrażarki. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180'C.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka.
  5. Pieczemy ok. 15 min, aż ciasteczka się zarumienią. 
Gotowe! Tylko nie poparzcie sobie języków! :)


Spróbuj też moich przepisów na:


A poniżej kilka zdjęć z mojego stoiska na Jarmarku świątecznym na Piotrkowskiej 217.
 

2 komentarze

  1. Ale super! Gdzie można kupić takie stempelki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w TCHIBO:) może są jeszcze na wyprzedaży!
      Przy stempelkach ważne jest, aby miały od razu "ramkę - foremkę".
      Dzięki temu możesz docisnąć mocniej stempel do ciasta, a foremka utrzyma je w ryzach i nie nacisk nie rozplaszczy kształtu ;)

      Usuń